סטודנטים רבים מתלבטים האם להמשיך ללימודי תואר שני מיד לאחר סיום מסלול הלימודים לתואר ראשון או שמא עדיף להם לצבור ניסיון בעבודה, ורק אז להמשיך לתואר שני. לכן, חשוב לזכור כי תואר שני מחייב אתכם להשקיע זמן רב בלימודים ובמחקר, הלימודים המתקדמים מצריכים מחויבות ומאמץ ניכר, ובדרך כלל הלימודים לתואר שני נמשכים כשנתיים, כאשר בתקופה זו לרוב צריך לשלב בין עבודה ללימודים, לכן כדאי לבדוק אפשרות לקבל מלגה וחשוב להיערך נכון לקראת הלימודים המתקדמים.
תואר שני או ותק וניסיון בעבודה – מה עדיף?
מסלול הלימודים לתואר שני מחייב אתכם להשקיע זמן, מאמץ וגם לא מעט כסף. במהלך הלימודים המתקדמים עליכם לערוך מחקר עצמאי בתחום מסוים, ויש מסלולים המחייבים אתכם להכין עבודת מחקר מקיפה (תזה).
ראוי לציין כי לימודי תואר שני מאפשרים לכם לאחר קבלת התואר המתקדם להגיע לתפקידים מבוקשים, לשפר את תנאי השכר, ליהנות מקריירה מאתגרת ומשגשגת, ולזכות בעדיפות לתפקידים שונים לעומת מועמדים בעלי תואר ראשון בלבד. כדאי לדעת כי ישנם תחומים בהם ניתן לעבוד רק אם יש לכם תואר שני, למשל תואר שני בפסיכולוגיה הוא הכרחי למי שמעוניין לעסוק בטיפול קליני ובתפקידים נוספים, גם במקצועות ההנדסה והמדעים תואר שני מהווה יתרון, ויש משרות אליהן יכולים להתקבל רק בעלי תואר שני מתאים.
אמנם, בעלי תואר שני יכולים להשתלב במגוון משרות נחשקות, בהתאם לתנאי הסף ולדרישות שנקבעו על ידי המעסיק. אך יש עדיפות ברורה בקרב המעסיקים לבחור מועמדים בעלי תואר שני, לכן כדאי להתייחס לכך ולקבל החלטה נכונה ונבונה בהתאם. אגב, זו אינה החלטה פשוטה, יש לה היבטים כלכליים ואישיים, כיוון שלימודים מתקדמים לתואר שני הם תובעניים יותר מלימודים לתואר ראשון, ולעתים שכר הלימוד גבוה יותר.
היערכות נכונה לקראת לימודים מתקדמים לתואר שני
אם החלטתם ללמוד לתואר שני עליכם להיערך נכון לקראת שנתיים או שלוש שנים עמוסות ומאתגרות במיוחד. עליכם לקבל החלטה חשובה איזה תואר שני ללמוד, כלומר האם להמשיך לתואר שני במקצוע שבחרתם ללימודי תואר שני, למשל פסיכולוגיה, מנהל עסקים או משפטים, או שאתם מעוניינים לרכוש מקצוע אחר, ואז עליכם להשלים קורסי השלמה בהתאם לדרישות מוסד הלימודים אליו נרשמתם.
בנוסף, עליכם לבדוק את כל האפשרויות העומדות בפניכם, כלומר איזה מוסדות אקדמיה מציעים תואר שני בתחום אותו אתם מעוניינים ללמוד. לאחר שבחרתם מסלול לימודים לתואר שני עליכם לבדוק מהם תנאי הקבלה במוסדות האקדמיה השונים, להגיש טפסים רלוונטיים ולשלם את דמי הרישום. ברוב המקרים עליכם להמתין לתשובה ממוסד הלימודים כיוון שבודקים את ממוצע הציונים שלכם, מידת התאמתכם ללימודים ולמקצוע ופרטים נוספים. יש מקצועות המחייבים ראיון אישי, ורק אם תעברו אותו בהצלחה תוכלו להתקבל ללימודים המתקדמים.
כמו כן, כדאי לבחון בשלב זה את אפשרויות המימון שלכם, בהתאם לצורך כדאי לקבל סיוע מהאוניברסיטה או מאגודת הסטודנטים כדי לבדוק איזה מלגות תוכלו לקבל, וחשוב לבחון גם הלוואות מבנקים ומגופים אחרים. מאחר ורכשתם כבר ותק וניסיון בלימודים באוניברסיטה, תוכלו להתכונן יותר בקלות, ובהתאם לצורך תוכלו לקבל סיוע בכתיבת עבודות אקדמיות, בעריכה והגהה מקצועית ועוד.